Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. | Polityka prywatności

Pasztet z perliczki z wędzonymi śliwkami

Pasztet z perliczki z wędzonymi śliwkami

Składniki

  • 1 szt perliczki oprawionej
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 3 bułki kajzerki
  • 4 jaja
  • 0,15 kg masła
  • 0,20 l słodkiej śmietanki
  • 6 szt. śliwki wędzonej
  • gałka muszkatołowa
  • sól. pieprz, świeży imbir
  • wywar 0,5 l
  • 3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania

Perliczkę rozluzować od kości, mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać pokrojone mięso z piersi kurczaka. Wszystko to włożyć do rondla z grubym dnem, podlać wywarem, odrobinę posolić i dusić do miękkości pod przykryciem, mieszając. Kiedy mięsko będzie prawie miękkie, dołożyć do duszenia bułki kajzerki pokrojone na mniejsze kawałki, tak aby wciągnęły smak z duszenia. W momencie, kiedy będzie miękkie mięso, zdjąć z ognia, wyłożyć na tacę i odstawić do wystudzenia. Jak wystygnie, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa dwukrotnie. Masło utrzeć na puszystą masę z odrobiną soli i żółtkami. Do tak przygotowanej masy dodawać powoli masę mięsną, a na koniec ubitą pianę z białek. Kiedy masa na pasztet będzie gotowa, doprawić przyprawami do smaku, a zwieńczyć dzieło dodając pokrojone w paseczki śliwki. Przygotowany pasztet wyłożyć do blaszki wysmarowanej odrobiną masła i posypanej bułką tartą. Piec ok. 80 minut w temp. 140*.    

Produkt dodany do porównania.