
Pasztet z perliczki z wędzonymi śliwkami
Składniki
- 1 szt perliczki oprawionej
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 3 bułki kajzerki
- 4 jaja
- 0,15 kg masła
- 0,20 l słodkiej śmietanki
- 6 szt. śliwki wędzonej
- gałka muszkatołowa
- sól. pieprz, świeży imbir
- wywar 0,5 l
- 3 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania
Perliczkę rozluzować od kości, mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać pokrojone mięso z piersi kurczaka. Wszystko to włożyć do rondla z grubym dnem, podlać wywarem, odrobinę posolić i dusić do miękkości pod przykryciem, mieszając. Kiedy mięsko będzie prawie miękkie, dołożyć do duszenia bułki kajzerki pokrojone na mniejsze kawałki, tak aby wciągnęły smak z duszenia. W momencie, kiedy będzie miękkie mięso, zdjąć z ognia, wyłożyć na tacę i odstawić do wystudzenia. Jak wystygnie, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa dwukrotnie. Masło utrzeć na puszystą masę z odrobiną soli i żółtkami. Do tak przygotowanej masy dodawać powoli masę mięsną, a na koniec ubitą pianę z białek. Kiedy masa na pasztet będzie gotowa, doprawić przyprawami do smaku, a zwieńczyć dzieło dodając pokrojone w paseczki śliwki. Przygotowany pasztet wyłożyć do blaszki wysmarowanej odrobiną masła i posypanej bułką tartą. Piec ok. 80 minut w temp. 140*.