Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. | Polityka prywatności

Piernik z miodem — miodownik

Piernik z miodem — miodownik

Składniki

  • 6 dag masła
  • 1/4 l cukru
  • 1/4 l miodu
  • 4 jaja
  • 6 dag posiekanych orzechów
  • 3/4 l mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu i kardamonu
  • 5 goździków
  • skórka cytrynowa do smaku
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu

Sposób przygotowania

Rozetrzeć masło na pianę, następnie dodawać cukier i ciągle ucierając po jednym żółtku, roztopiony miód, posiekane orzechy, rozpuszczoną w spirytusie sodę. Na koniec dosypać mąkę i dobrze ubijać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, wymieszać drewnianą łyżką i pozostawić do fermentacji ok. godziny. Po wyrośnięciu piec ok. 1 godz. w temp. 140*C.

Produkt dodany do porównania.