Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. | Polityka prywatności

Pączki serowe

Pączki serowe

Składniki

  • pełna szklanka mielonego twarogu - 300 g
  • 3 średnie jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej - 350 g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 krople aromatu waniliowego

Dodatkowo

  • szeroka patelnia, minimum 500 ml oleju roślinnego do smażenia, cukier puder do obtoczenia pączków 

Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia (jajka oraz ser).

Sposób przygotowania

W średniej misce umieść ser, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka, dodaj cukier puder oraz aromat waniliowy. Całość dobrze wymieszaj. Sodę dodaj przed samym smażeniem pączków. Wówczas ponownie dobrze wymieszaj ciasto.

Przygotuj grubą, dużą patelnię w wysokim rantem. Wlej olej. Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż ojej będzie wystarczająco nagrzany, by smażyć pączki.

Czyste i suche dłonie lekko natłuść olejem. Wówczas znacznie łatwiej będzie formować kulki z ciasta. Na nagrzany olej kładź pączusie wielkości małego orzecha włoskiego. Na patelni o średnicy 28 cm zmieści się nawet 25 pączków, które w trakcie smażenia jeszcze urosną.

Pamiętaj o tym, by kontrolować stopień nagrzania oleju. Pączki powinny się powoli rumienić i same obracać w oleju. Gdy będą już złociste, możesz je wyjmować na ręcznik papierowy. Potem zaś od razu obtaczać w cukrze pudrze.

Smacznego!

Produkt dodany do porównania.