
Placuszki żukowskie
Składniki
- szklanka kaszy gryczanej surowej,
- 2 szklanki wody,
- sól, cukier,
- 0,25 kg białego sera,
- 0,5 l oleju,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 2 jaja,
- 1/4 łyżki suszonej mięty
Do podania
- cukier puder, śmietana, powidła
Przygotowanie
Kaszę gotujemy, a ser drobno kruszymy widelcem. Po ugotowaniu kaszy dodajemy do niej wcześniej przygotowany ser i dwa jajka. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i cukrem wedle uznania. Dodajemy mięte. Przygotowaną masę formujemy w drobne placuszki i obtaczamy w bułce tartej, następnie smażymy na złoty kolor.
Gotowe placuszki oprószamy delikatnie cukrem pudrem i podajemy ze śmietanką, powidłami albo świeżymi owocami.