Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. | Polityka prywatności

Placuszki żukowskie

Placuszki żukowskie

Składniki

  • szklanka kaszy gryczanej surowej,
  • 2 szklanki wody,
  • sól, cukier,
  • 0,25 kg białego sera,
  • 0,5 l oleju,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 2 jaja,
  • 1/4 łyżki suszonej mięty

Do podania

  • cukier puder, śmietana, powidła

Przygotowanie

Kaszę gotujemy, a ser drobno kruszymy widelcem. Po ugotowaniu kaszy dodajemy do niej wcześniej przygotowany ser i dwa jajka. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i cukrem wedle uznania. Dodajemy mięte. Przygotowaną masę formujemy w drobne placuszki i obtaczamy w bułce tartej, następnie smażymy na złoty kolor. 

Gotowe placuszki oprószamy delikatnie cukrem pudrem i  podajemy ze śmietanką,  powidłami albo świeżymi owocami.

Produkt dodany do porównania.