Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. | Polityka prywatności

Piernikowe serduszka lukrowane

Piernikowe serduszka lukrowane

Składniki 

  • 30 dag mąki
  • 1/8 l miodu
  • 1 jajo
  • 10 dag cukru
  • 2 dag cukru
  • 1/2 dag sody
  • 1 łyżeczka korzeni utłuczonych ( goździk, cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie)
  • 4 dag migdałów
  • 1 jajo do smarowania

Sposób przygotowania

Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić jamkę, wlać do niej podgrzany miód, mieszać chwilę nożem, następnie dodać cukier, korzenie, sodę, masło i jajo. Zagnieść ciasto, miesić długo i bardzo energicznie, inaczej nie urosną. Rozwałkować ciasto jak na kluski, wycinać małe serduszka, smarować jajem i udekorować migdałem obranym ze skórki. Pierniczki kłaść na blaszkę i piec w gorącym piecu ok. 10 min. W piecu pierniczki powinny urosnąć trzykrotnie. Po wyjęciu należy je polukrować i ułożyć do wystygnięcia. Pierniczki należy przechowywać w słojach do skruszenia, gdyż po samym upieczeniu są twarde.

Produkt dodany do porównania.