Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. | Polityka prywatności

Cebularz lubelski

Cebularz lubelski

<h2><strong>Składniki na 12 małych cebularzy:</strong></h2> <ul><li>1/2 kg mąki pszennej,</li> <li>60 g masła/oliwy,</li> <li>20 g świeżych drożdży,</li> <li>1 szklanka mleka,</li> <li>1 jajko,</li> <li>1 łyżeczka cukru,</li> <li>1 łyżeczka soli,</li> <li>2 dorodne cebule,</li> <li>2 łyżki maku,</li> <li>2 łyżki oleju</li> </ul><p></p> <p>Zaczynamy od przygotowania cebulowego nadzienia....

Pierogi po lubelsku

Pierogi po lubelsku

<p align="justify">Pierogi po lubelsku, to kolejny po cebularzach, charakterystyczny regionalny przysmak. Dla mieszkańców Lubelszczyzny to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. Jest kilka wersji tych pierogów. Najczęściej przygotowywane są na słodko, niektórzy dodają do farszu miętę, mogą być w wersji słonej z cebulą, bywają również wypiekane w piecu. Proponuję najprostszą wersję oryginalnego...

Piernikowe serduszka lukrowane

Piernikowe serduszka lukrowane

<h2><strong>Składniki </strong></h2> <ul><li>30 dag mąki</li> <li>1/8 l miodu</li> <li>1 jajo</li> <li>10 dag cukru</li> <li>2 dag cukru</li> <li>1/2 dag sody</li> <li>1 łyżeczka korzeni utłuczonych ( goździk, cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie)</li> <li>4 dag migdałów</li> <li>1 jajo do smarowania</li> </ul><p></p> <h2><strong>Sposób przygotowania</strong></h2> <p>Wysypać mąkę na...

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

<h2><strong>Składniki </strong></h2> <ul><li>8 dag grzybów suszonych</li> <li>15 dag prawdziwków mrożonych</li> <li>2 marchewki</li> <li>1 pietruszka</li> <li>1 cebula</li> <li>1/4 selera</li> <li>sól, pieprz</li> <li>liść laurowy ( 3 szt)</li> </ul><p></p> <h2><strong>Sposób przygotowania</strong></h2> <p>Grzyby zalać wodą i namoczyć cała noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa...

Pasztet z perliczki z wędzonymi śliwkami

Pasztet z perliczki z wędzonymi śliwkami

<h2><strong>Składniki</strong></h2> <ul><li>1 szt perliczki oprawionej</li> <li>0,5 kg piersi z kurczaka</li> <li>3 bułki kajzerki</li> <li>4 jaja</li> <li>0,15 kg masła</li> <li>0,20 l słodkiej śmietanki</li> <li>6 szt. śliwki wędzonej</li> <li>gałka muszkatołowa</li> <li>sól. pieprz, świeży imbir</li> <li>wywar 0,5 l</li> <li>3 łyżki bułki tartej</li> </ul><p></p> <h2><strong>Sposób...

Piernik z miodem — miodownik

Piernik z miodem — miodownik

<h2><strong>Składniki</strong></h2> <ul><li>6 dag masła</li> <li>1/4 l cukru</li> <li>1/4 l miodu</li> <li>4 jaja</li> <li>6 dag posiekanych orzechów</li> <li>3/4 l mąki</li> <li>1 łyżeczka cynamonu i kardamonu</li> <li>5 goździków</li> <li>skórka cytrynowa do smaku</li> <li>1 łyżeczka sody</li> <li>1 łyżeczka proszku do pieczenia</li> <li>1 łyżka spirytusu</li> </ul><p></p> <h2><strong>Sposób...

Pączki serowe

Pączki serowe

<h2><strong>Składniki</strong></h2> <ul><li>pełna szklanka mielonego twarogu - 300 g</li> <li>3 średnie jajka</li> <li>2 szklanki mąki pszennej - 350 g</li> <li>2 łyżki cukru pudru</li> <li>łyżeczka proszku do pieczenia</li> <li>pół łyżeczki sody</li> <li>2 krople aromatu waniliowego</li> </ul><p></p> <h2><strong>Dodatkowo</strong></h2> <ul><li>szeroka patelnia, minimum 500 ml oleju roślinnego...

Placuszki żukowskie

Placuszki żukowskie

<h2><strong>Składniki</strong></h2> <ul><li>szklanka kaszy gryczanej surowej,</li> <li>2 szklanki wody,</li> <li>sól, cukier,</li> <li>0,25 kg białego sera,</li> <li>0,5 l oleju,</li> <li>1 szklanka bułki tartej,</li> <li>2 jaja,</li> <li>1/4 łyżki suszonej mięty</li> </ul><p></p> <h2><strong>Do podania</strong></h2> <ul><li>cukier puder, śmietana, powidła</li> </ul><p></p>...

Produkt dodany do porównania.